Agenda
Er zijn nog geen data bekend.
Terug
woensdag, 21 aug 2013
De Stichting CarnavalsViering Oss heeft woensdag 21 augustus 2013 afscheid genomen van Jan Hermes die vrijdag 16 augustus 2013 plotseling is overleden. Die week heeft hij nog zijn 85e verjaardag gevierd en bereikte daarmee de leeftijd van de heel sterken. In maart van dit jaar vierde hij met zijn Greet, hun zoon Hans, schoondochter Patries en de kleinkinderen Jos en Suzanne nog hun diamanten huwelijksfeest. Zijn gezondheidstoestand was broos, maar niets wees op zijn overlijden enige dagen later.
In memoriam Jan Hermes
Jan was bestuurslid van de Stchting CarnavalsViering Oss van 1 mei 1987 tot 1 mei 1999, in de functie van Voorzitter Technische Commissie. In die hoedanigheid gaf hij leiding aan die commissie in de meest turbulente tijd die de commissie heeft meegemaakt.
Jan was gevraagd lid te worden van die commissie rond 1982 vanwege zijn organisatorische en technische capaciteiten. Bij de Marine had hij de vaardigheden te organiseren en leiding te geven ontwikkeld en zijn technische kennis en vaardigheden ook verder ontwikkeld. Na enige jaren verruilde hij zijn baan bij de Marine voor een baan aan de wal.
De oprichting van de Stichting CarnavalsViering Oss betekende vanaf dag één dat veel handwerk moest worden verricht. Bouwen van een prinsenwagen, attributen om zalen en podia in te richten, versieringen, décors voor pronkzittingen, etc..In het eerste jaar werd al een werkploeg van handige jongens geformeerd, later officieel genaamd “Technische Commissie”, afgekort “TC”.
Begonnen werd met één avond per week vanaf begin september tot een week ná Aswoensdag.
Tegen de carnavalsdagen werden het vaak meer dagen per week. In de loop der tijd namen de werkzaamheden toe, zodat de periode werd verlengd van 1 september tot 1 juni. Maar vaak was het nodig meer avonden te werken wanneer carnaval in zicht kwam. De leden van de commissie vonden echter het werk zo leuk dat dit nooit problemen opleverde.
Aanvankelijk was de werkplek en de opslagplaats voor de prinsenwagen een schuur achter café “Jachtlust” van Frans en Marie van Erp-Kanters aan de Oijenseweg. De grootvader van Frans had de Paus als Zouaaf gediend en het café heette in de volksmond “de Zwaaf”.
In de jaren tachtig ontwikkelde de gemeente plannen voor nieuwbouw in Oss-Noord. Dat betekende het verdwijnen op termijn van de “Zwaaf “. De Stichting CarnavalsViering moest op zoek naar een andere ruimte. De zoektocht begon in 1989 en werd versneld na het overlijden van Marie van Erp-Kanters in september 1990. In 1991 verkochten de erfgenamen de gehele onroerende zaak aan de Oijenseweg aan de gemeente Oss. Er werd een nieuwe werkplaats gevonden in 1992, die van de voormalige zaak van Piet Verbruggen in de Molenstraat. Maar geen loods, zodat de prinsenwagen buiten werd gestald op de binnenplaats, met dekzeilen beschermd tegen de weersinvloeden.
Na 5 jaar was deze locatie ook niet meer beschikbaar en ging de zoektocht verder. Nu bracht Tjeu Smits, oud-stadsprins Tjeu II, tijdelijk uitkomst. Een werkruimte bij de LTS aan de Spoorlaan, maar de prinsenwagen moest buiten blijven bivakkeren.
De Stichting was klaar voor nieuwbouw, want in de zomer van 1991 had bestuurslid Loek Elemans de tekening klaar voor een nieuwe loods. Met de tekening op tafel werd overleg gepleegd met de gemeente Oss in de persoon van Lex Streutker, Hoofd Culturele Zaken. Heeft de gemeente een stuk grond beschikbaar ten noorden van de spoorlijn? Om veiligheidsredenen was die keuze gemaakt. Het was en is te gevaarlijk met een praalwagen onder de hoogspanningsdraden van het spoor te moeten rijden. Grond ten noorden van de spoorlijn die moeilijk dan wel niet bruikbaar was voor woningbouw was daar niet beschikbaar. Wel ten zuiden ervan. Dus verder zoeken.
In 1998 kwam eindelijk de oplossing. De boerderij met kapschuur en aanhorigheden van Van Loon aan de Gewandeweg was aangekocht door de gemeente en de kapschuur werd aangeboden als werkruimte en opslag. Een aanbod dat gretig en in dank werd aanvaard. In januari 1999 werd de sleutel aan Jan Hermes overhandigd en de verhuizing kon beginnen. Een zware klus midden in het carnavalsseizoen, want het werk moest doorgaan.
De tijdelijke onderkomens hadden veel extra werk gevergd van de leden van de TC, met name het jaarlijks weer in goede staat brengen van de prinsenwagen. Ondanks de dekzeilen had deze veel te lijden van het weer en na de verhuizing naar de LTS ook van vandalen. Als eerste werd daarom de prinsenwagen naar de nieuwe loods gereden om verdere beschadiging door vandalen te voorkomen.
Jan moest zijn leidinggevende capaciteiten extra inzetten al die jaren om de leden van de TC gemotiveerd te houden, wat hem lukte. De sfeer bleef goed en steeds waren de verschillende klussen tijdig geklaard.. Het is door die inzet geweest dat het bestuur in het voorjaar van 1999 besloot de nieuwe werkplaats naar Jan te vernoemen en kreeg de naam “Jan Hermes Ateljee”. Er werd een gevelbord gemaakt waarop de naam prijkt en bij zijn afscheid als bestuurslid,
1 mei 1999, werd het bord door Jan Hermes onthuld. Dit bord siert nog steeds de gevel.
Nog een kleine tien jaar bleef Jan actief binnen de TC, hij kon de mensen, de sfeer en het werk niet missen. Toen in 2011 de nieuwe bouwloods voor de Osse verenigingen werd geopend, gelegen naast “zijn“ ateljee was hij één van de eregasten en glom van trots.
De geleidelijk brozer wordende gezondheid verhinderde Jan nog naar “zijn” ateljee te gaan en afgelopen vrijdag viel voor hem het doek.
Jan blijft voortleven via het “Jan Hermes Ateljee”, waarmee de Stichting CarnavalsViering Oss de blijvende waardering en dank uitspreekt aan Jan voor zijn inspanningen die turbulente jaren in de geschiedenis van de Stichting.
Echtgenote Greet, zoon Hans, schoondochter Patries en de kleinkinderen Jos en Suzanne wensen wij veel sterkte toe bij het verwerken van het overlijden van Jan.
Moge Jan rusten in vrede!
Jos van Erp,
Ere-President van de Stichting CarnavalsViering Oss.