Terug
donderdag, 27 nov 2014
SCVO stelt de geselecteerde "Sterren" Tonpraoters voor
Op zaterdag 13 december 2014 is het weer zover. Het is dan tijd voor de grappigste avond van 't jaar, namelijk de Tonpraotersavond. En dit jaar is deze wel heel speciaal. Het is de ellufde keer alweer.
Dit jaar is er weer druk gezocht naar de beste artiesten om
het thema ‘Sterrenparade’ zo goed mogelijk in te kunnen vullen. Deze opdracht
is zeer geslaagd. De volgende artiesten zijn opgetrommeld: Andy Marcelissen, Cees Coolen, Jan Strik, Rob van Elst, Freddy van den Elzen en Rob Scheepers.
Deze grootste namen gaan er gegarandeerd voor zorgen dat het
publiek een onvergetelijke avond gaat krijgen. Deze avond gevuld met alleen
maar Brabantse Tonpraot kampioenen wilt u zeker niet missen. Als klap op de
vuurpijl zal deze avond muzikaal ondersteund worden door ‘The Blue Band’.
Locatie: Vivaldi
Opening zaal: 19:00
Start programma: 20:00
Kosten: €11,- per kaartje
Waar te koop: Opera for Men in de
Kerkstraat
Bellevue in
de Ridderstraat
Vivaldi in
de Molenstraat
Andy Marcellissen (Raamsdonkveer, 23 maart 1967)
Dialect: Plat Fèrs (wereldtaal)
Andy Marcelissen heeft zijn fantasiewereld een podium gegeven en iedereen mag naar hem kijken en luisteren. Een openbaring voor alle liefhebbers van de typische droge Brabantse humor.
Op carnavalsgebied heeft de tonpraoter Marcelissen wat dat betreft al een behoorlijke naamsbekendheid opgebouwd in Brabant, Limburg en Gelderland. Van 11-11 tot halfvasten wordt hij bij grote regelmaat van het ene bal naar het andere gezogen, maar ook buiten het piekseizoen moet hij vaak opdraven. Een conference past namelijk op iedere gelegenheid. Men kan Marcelissen ook aanbevelen als het gaat om een presentatie, levensloop of een speech op maat.
Naast de tv-werkzaamheden bij Omroep Brabant als weerman Henk Huppelschoten, namen de Brabantse theaters de laatste jaren een groot deel van het podiumjaar van Andy Marcelissen in beslag. Hij struinde alle Brabantse theaters af, met groot succes. Overal liepen de schouwburgen vol.
Cees Coolen (Tilburg, 13 oktober 1942)
Beroep: VUT'er
Dialect: Goed verstaanbaar brabants
Cees Coolen staat sinds 1985 in de ton. Begonnen in Tilburg, waar hij in 1987 de titel van "Opperleuterèr" won. De laatste jaren treed hij op in heel Nederland.
Als tonpraoter bedient "Kiske" zich van veel woordgrappen en toegankelijke humor. "Ons Joke" speelt in een belangrijke rol in elke buut. In de loop der jaren heeft Cees al vele creaties gebracht en heeft hij een groot aantal prijzen gewonnen op diverse kampioenschappen.
"Kiske" is een veel gevraagde gast op feesten en bruiloften en ook bij bedrijfsfeesten of -openingen. En zoals waarschijnlijk elke tonpraoter treedt hij heel graag op tijdens tonpraotersavonden, waar het publiek speciaal komt voor de lach.
Een motto waar "Kiske" graag gebruik van maakt is:
"Houd oren en voeten werm,
Vult matig oewen derm,
Houd oew poeperke goed open,
En laot de dokter naor de klote lopen!"
Erelijst:
- 1 x Kampioen van Zuid-Nederland (1997, Velp)
- 1 x Kampioen van Tilburg (1986)
- 3 x Kampioen Regionaal Kampioenschap Langstraat (Waspik, 1989, 1992, 1996)
- 2 x Regionaal Kampioen (Dongen, 1990 en 1991)
- 6 x Finalist Brabantse Kampioenschappen
- 1 x Kampioen Groot Deurne
- 2 x Kampioen Gorinchem (1997 en 1998)
- 3 x Kampioen Malden (1999, 2002 en 2004)
- 2 x Publiekswinaar Regionale Kampioenschappen in Mierlo
Jan Strik (Someren, 30 mei 1946)
Beroep: Staf Arbeidsdeskundige bij KLIQ Reïntegratie
Buut: “Hannes, de actieve senior”
Erelijst:
- 8 keer kampioen van Groot Deurne
- 1 keer Kampioen van Asten
- 2 keer Kampioen van Midden Brabant, (Mariahout)
- 2 keer Regionaal Kampioen + 2 x publieksprijs
- 2 keer winnaar Zilveren Narrekap in Helmond ('95, '97)
- 2 keer Brabants Kampioen ('97, '98) + 3 publieksprijzen
- 3 keer winnaar Vergulde Lampekap (Eindhoven)
Rob van Elst (Groesbeek, 1 mei 1963)
Dialect: Groesbeeks, maar ook in aangepast Nederlands
Act: "Dik in de beveiliging"
Het Groesbeekse carnaval al langer actief als buutredner en pastoor op de boerenbruiloft, maar pas in 2004 buiten de "landsgrenzen" getreden. En dat gelijk goed bij het debuut in Milsbeek met een eerste plaats. Nu vanaf Eibergen naar Montfoort(u) en sittard en Tilburg. Overal waar een Ton is kom ik hem vullen.
Vol respect kijkend naar de "oude en gevestigde" garde probeer ik een eigen stijl te ontwikkelen en leer dan ook altijd bij.
De buuts vol met zelfspot laten meestal doorschemeren dat men zichzelf regelmatig van een afstandje moet bekijken en dan blijkt dat in de meest vervelende situaties humor verscholen zit. Die haalt het alter ego Dik dun Unmundige er uit en geeft die vaak grof maar goed bedoeld weer in zijn buuts. Niet zelden improviserend naar de zaal toe.
Omdat ik verknocht ben aan mijn Carnavalistische Groesbeek (GLD) zul je mij niet zien op een Brabants of Limburgs kampioenschap. Slechts enkele kilometers komt ik als “geografisch grensgeval” te kort om mij Limburger of Brabander te mogen noemen. “Daarom noem ik mezelf Carnavalist en gelukkig is dit begrip niet aan grenzen gebonden” Maar het had erger gekunnen: Ik woon namelijk ook maar enkele honderden meters van de Duitse grens!
"Citaat woordenschat van het Groesbeeks, 2007, isbn 978 90 5345 339 1. Ómmundige, ook ummundig (bn) groot, enorm , onbehouwen, Wa enne ómmundige mök is daa, Wat een onbehouwen persoon is dat."
Zie hier de oorsprong van Rob van Elst’s Alter ego: Dik de Ummundige. In sommige delen van het land wordt Ummundig opgevat als Onmondig , dus het zich niet kunnen uitdrukken kunnen spreken. Ironisch bekeken zou dat natuurlijk ook wel kunnen maar de Groesbeekse variant voert duidelijk de boventoon en dat niet in de laatste plaats door Rob’s fysieke verschijning. Ronduit dankbaar voor wat de natuur hem bedeelt heeft gebruikt hij zijn imposante verschijning om zich in menige ton te murwen. En daar niet alleen: Ook bedrijfsfeesten, ondernemersbijeenkomsten en bruiloften en feesten en verenigingen zijn niet veilig voor de kunsten van Dik dun Unmundige. En dan het liefste daarin verwerken van ” hem in het oor gefluisterde gegevens”.
Een lachende zaal is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.
Favoriete citaat: "Slapen, daar kunnen ze me ’s nachts voor wakker maken!"
Erelijst:
- 3 x kampioen grenskantkampioenschappen Milsbeek en een paar keer twiddes en derdus)
- 1 x winnaar Buutkampioenschap Malden
- 2 x winnaar Talentenkletskampioenschap keiebijters Helmond (2010/11)
- Finalist Keijebijters Helmond 2012 (3e)
- 1e prijs buutgala Gendt.
- Deelnemer zuid Nederlandse kampioenschappen Wanroy 2012 (als Gelderlander!!!!) PS nie gewonnen.
- En een keer deelnemer aan een Nederlands kampioenschap. Zelfs in de prijzen gevallen 3e van Nederland, maar dat kampioenschap bleek later de beste grap. Wel een heel mooi beeldje aan over gehouden. Maar als ut publiek een goede avond heeft en krom ligt van ut lachen heb ik de mooiste prijs van allemaal te pakken, ieder avond weer!!
Freddy van den Elzen (Vorstenbosch)
Vorstenbosch
Buut: Sjaak aan de bak
Als laatste kwam Freddy van den Elzen met zijn creatie Sjaak aan de Bak op de bühne. In deze kersverse klets liet Freddy horen dat het er in de gevangenis best “gecellig” aan toe gaat. Dat het de bedoeling is dat de gedetineerden binnen blijven had hij nog niet zo goed in de gaten. Hij wist het publiek heel goed te boeien en liet ze vastgeketend op hun stoelen genieten.
Mijn naam is Freddy van den Elzen, maar zeg maar Fred!
En ik sta alweer sinds 2000 in de ton!
In mijn woonplaats Vorstenbosch, Maar ook ver daarbuiten klets ik op zittingen, feesten of partijen.
Vroeger als entertainer in 't Tunneke in Schijndel en nu als tonproater, probeer ik met verschillende typetjes de mensen aan het lachen te krijgen.
Het verhaal en de grappen moeten leuk zijn, maar met mimiek en spelen met het publiek kun je mensen ook pijn aan hun kaken laten krijgen.
Ik hou er gewoon van om mensen te laten lachen.
Dat geeft mij een super kick!
Zoals Dreeke zou zeggen:
"das echt hoor, as je da nie denkt!"
Rob Scheepers
Buut: Rechercheur de Kok
Zijn recherchebureautje in Sterksel is gevreesd bij iedereen behalve bij de boeven. Zo georganiseerd als de misdaad tegenwoordig is, zo ongeorganiseerd zijn Rechercheur de Kok en zijn partner Arie. Het enige dat ze feitelijk oplossen is de koffie.
"Wij zitten met ons recherchebureau in Sterksel, helemaal achteraf. Want ze zeggen altijd dat een moord oplossen achteraf heel gemakkelijk is."
STERKSEL - Hij is bekend als tonprater.Maar om zijn grenzen te verleggen gaat Rob Scheepers eenmalig als cabaretier het theater in. "Best een beetje eng", zegt de entertainer uit Sterksel, al loopt de kaartverkoop storm.
Met het Eindhovens Dagblad in de hand neemt Scheepers in een avondvullende show het nieuws van 2014 door. 'Afgescheept' is te zien op 6 januari in het Parktheater in Eindhoven, voorafgegaan door een reeks try-outs in de regio.
Erelijst:
- Winnaar van de vergulde Lampenkap van Eindhoven 2014
- Tweede plaats en publieksprijs Zuid-Nederlandse Kampioenschappen 2014