Agenda
Er zijn nog geen data bekend.
Terug
zondag, 8 mrt 2015
Het is geen 1 aprilgrap.... De Klooiers vieren 1 april hun 35 jarig bestaan. In aanloop naar het gevelconcert op 15 maart 2015, stellen wij alle Osse kapellen aan u voor. Deze week: De Klooiers. Lest best, in verband met hun jubileum sluiten wij de gevelconcertreeks met deze 'mannen'kapel af.
Dweilkapel de Klooiers 1 april 35 jarig bestaan
De Klooiers zijn 1 april 1980 gestart. Dwars en wars van de stichting (SCVO) en het protocol. In het jaar waarin zij 3 x 11 jaar bestonden, zijn ze met de Raod van Elf en de prins en adjudant op stap gegaan. Geheel tegen eigen verwachting in, is dit goed bevallen. Nu zit er zelfs een Klooier in de SCVO... Wellicht een keer een prins uit deze regionen? De protocollen allergie lijkt weg te zijn.
In het kader van het jubileum hebben de Klooiers afgelopen carnavalsoptocht meegereden met een eigen wagen. Jarenlang hebben zij het publiek opgevrolijkt op de hoek van La Colline en Stamineeke. De hele tijd toeteren, met alleen maar mannen. In het jubileumjaar werd een uitzondering gemaakt, op carnavalsdinsdag mochten er een keer vrouwen mee gaan toeteren. Wat een gezelligheid was dat!
Sinds een paar jaar zijn de oprichters er niet meer bij. Het ledenbestand blijft stabiel. Afgelopen carnaval heeft de langst spelende Klooier afscheid genomen, Dennis van Ham. Hij heeft 30 jaar bij de Klooiers gespeeld. Nu is de langst spelende Harold Loman, reeds 24 jaar. De jongste Klooier is 23, de oudste 55. De Klooiers zijn onder de naam De Boerekoolpetozie Band begonnen. Daarna werden zij De Osse Schooiers genoemd. De naam Klooiers werd daarna snel geadopteerd.
De Klooiers genieten van Hemelvaartsdag tot en met de zomervakantie van een welverdiend reces. In die periode worden nieuwe snode plannen gesmeed. Ze doen al jarenlang mee met het Maaslands Carnavals Liedjes Festival, MCLF. Dat vraagt natuurlijk ruimte voor creativiteit, het weer opladen van de batterij is belangrijk.
De Klooiers bestaan enkel uit Koperblazers. 1 bassist, 3 slagwerkers, 4 trombonisten, 8 trompettisten. Ze dragen altijd dezelfde blouse en kiel (wordt tussendoor gewassen, red.). Rode bretels en een rode sjaal bij een spijkerbroek. Ze fabriceren hun eigen sound en hebben naar eigen zeggen altijd schik, op een eigenzinnige manier.
Pierre van Heumen schrijft alle arrangementen. Zijn talent zorgt voor leuke nummers. Pierre kiest de nummers zelf, of een Klooier draagt een nummer aan. Dankzij Pierre beschikken de Klooiers over karrevrachten aan nummers. Pierre zet het zo op papier. Ze weten dat zij hiermee een luxe positie hebben. De Klooiers hebben een eigen sound. Ze knallen, gaan graag hard en meerstemmig. Ze spelen al jarenlang My way, Wat is het stil en Meisjes met rode haren. Ook zijn zij bekend met hun authentieke carnavalsnummers, zoals Onze ouwe Sint Jan.
Op zich zijn de Klooiers compleet. Maar wel welkom zijn 2 barritons of meer. Uiteraard van het mannelijke geslacht.
En kom 15 maart naar het gevelconcert! De hele zondag wordt trouwens een geweldig feestje, 13.11 uur halfvastenoptocht, ook hier doen de Klooiers aan mee, in de optocht met de Klooierwagen, om 19.00 uur is de prijsuitreiking. Trek je kiel nog een keer aan en kom meegenieten!