In memoriam: Anny Bakker-Osseman (1932-2016)
Het begon in de 80-er jaren van de vorige eeuw toen in de route van de Optocht opnieuw de Boterstraat was opgenomen. Het was zo koud die dag dat van de blaasinstrumenten van de blaaskapel, tegenover Kapsalon Bakker, de ventielen bevroren. Om de muzikanten wat op te warmen bood Arie hen een borreltje aan. Het jaar daarop vroegen de “Houtklappers” of Arie hen niet van een drankje kon voorzien, want als loopgroep is het moeilijk iets bij je te steken om aan te laven. Zeker niet met de creaties die zij maakten. Zij zetten spul bij Arie op de vrijdag voor de Optocht, die werd uitgedeeld als de Houtklappers passeerden.
Dit werd bekend bij de andere deelnemers van de Optocht en zo groeide het aantal deelnemers dat een break nam bij de familie Bakker. Want het was inmiddels een familieactiviteit geworden. Arie, zijn echtgenote Anny en de kinderen Barbara en Alphons en later de schoonzoon Peter waren druk in de weer om de deelnemers van een versnapering te voorzien.
De pleisterplaats was zo ingeburgerd dat het bestuur van de Stichting CarnavalsViering Oss tijdens het seizoen 1997/1998 het besluit nam de familie Bakker te eren en te danken voor hun inzet en de pleisterplaats een officiële status in het Osse carnaval te geven. Stadsprins Jos I onthulde op 22-2-1998 de plaquette met de officiële status: “Prinselijke Pleisterplaats”.
Na het overlijden van Arie, in het seizoen 2001/2002, toen zoon Alphons adjudant was van Theo II, ging Anny, met Barbara, Alphons en Peter door met de pleisterplaats. Voor Anny was het een extra leuke activiteit want oud-Prinsen en oud-Adjudanten, (oud-)bestuursleden van de Stichting CarnavalsViering Oss en verenigingen kwamen langs om haar te begroeten al dan niet vergezeld van een bloemetje of anderszins. Het was goed toeven bij Anny in de huiskamer, want zij schonk een drankje en er was snert, met brood en spek. Met het klimmen der jaren hield Anny toch vast aan deze traditie. Dankzij de extra inzet van de kinderen was dat mogelijk.
Met het overlijden van Anny verliest het Osse carnaval na Arie een icoon. Een traditie van ruim 30 jaar hebben zij gecreëerd. Het Osse carnaval is Anny veel dank verschuldigd dat zij van begin af aan met haar Arie de pleisterplaats in haar hart heeft gesloten en heeft voortgezet na zijn overlijden. Dit samen met hun kinderen en schoonzoon. De Stichting CarnavalsViering Oss zal Anny samen met haar Arie met waardering en respect blijven gedenken.
Mr. Jos. F.M. van Erp,
Ere President van de Stichting CarnavalsViering Oss